Südün faydaları
Süd məməlilərin və insanların süd vəziləri tərəfindən istehsal olunan qidalı mayedir. Hal-hazırda, yeməkdə və müstəqil məhsul kimi geniş istifadə olunur. Süd xammalı tam, normallaşdırılmış, yağsız və bərpa edilmiş (quru) ola bilər. Südün istilik müalicəsi dərəcəsinə görə pasterizə edilmiş, sterilizə edilmiş, ultrapasterləşdirilmiş və əridilmiş südlər fərqləndirilir. Həmçinin, içki bitki mənşəli ola bilər.
Məsələn, soya, badam, yulaf, kokos, düyü, qarabaşaq yarması, püstə südü. Ən məşhur növləri inək və keçi südüdür, lakin digər heyvanlardan da əldə edilir və qida üçün istifadə olunur. Ayrın:
- eşşək
- qoyun
- maral
- dəvə
- sığın və s.
Süd tərkibi:
Süddə çoxlu faydalı minerallar və mikroelementlər var: kalsium, maqnezium, kalium, natrium, fosfor, dəmir, sink, mis, yod, flüor, selen, molibden, kobalt, xrom, xlor, kükürd, həmçinin duzlar - fosfatlar və sitratlar, xloridlər. Məhsulun tərkibində lösin, metionin, triptofan, lizin kimi zülal molekullarının qurulması üçün vacib olan əvəzolunmaz amin turşuları var.
Süd D vitamini, riboflavin, B12 vitamini mənbəyidir və zülallar südün ən qiymətli hissəsi hesab olunur: kazein, albumin və qlobulin. Həmçinin, içkinin əsas komponentləri süd yağı və laktozadır.
Məhsulun kimyəvi tərkibi qeyri-sabitdir və ekologiya, heyvanın yaşı, laktasiya dövrü, qidalanma və saxlama şəraiti və s. kimi amillərdən asılıdır.
Südün tərkib hissəsi:
Kalori (kkal): 52
Zülal (qr): 2.9
Yağlar (qr): 3.2
Karbohidratlar (qr): 4.7
Teqlər: fosfor, süd, mis, yod, flüor, natrium, kalium, maqezium, D vitamin, B12