Şüyüd toxumu
Şüyüd ədviyyatlı bir otdur, göyərtisi parlaq şirəli rəngə və təzə dada malikdir. Bu, ənənəvi ədviyyat salatların və bir çox soyuq qəlyanaltıların tərkib hissəsidir. Şüyüd toxumları bitkinin gövdələrini bitirən "çətirlər" üzərində yerləşir. Toxumlar yastı, oval, qəhvəyi-boz rəngli, ədviyyatlı dadı olan və ətirlidir.
Şüyüd toxumlarının ən məşhur
xüsusiyyəti mədə-bağırsaq traktında qaz əmələ gəlməsini azaltmaq üçün şüyüd suyunun hazırlanmasında istifadə olunur. Hər bir ana körpənin həyatının ilk aylarında, onun köpünün qarşısını almaq üçün bu şüyüd suyundan istifadə etmişdir. Həmçinin şüyüd toxumu yüngül ayaq işlədici, laktoqonik, bəlğəmgətirici, iltihabəleyhinə və sakitləşdirici bir vasitə kimi də tövsiyə olunur.
Şüyüd toxumunun tərkibi:
Şüyüd toxumlarının kimyəvi tərkibinə aşağıdakılar daxildir: karotin, rutin, A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E və PP vitaminləri, həmçinin kalium, kalsium, maqnezium, sink, selenium, mis və manqan, dəmir, kükürd, fosfor və natrium. Həmçinin, toxumlar fitonsidlərlə zəngindir, ona görə də konservant kimi istifadə olunur.
Kalori (kkal): 305
Zülal (qr): 16.0
Yağlar (qr): 14.5
Karbohidratlar (qr): 55.1
Teqlər: bəlğəm, köp, urək, urəkdamar, yuxu, yuxuvitamin, iltihab