Şüyüd toxumu

Şüyüd ədviyyatlı bir otdur, göyərtisi parlaq şirəli rəngə və təzə dada malikdir. Bu, ənənəvi ədviyyat salatların və bir çox soyuq qəlyanaltıların tərkib hissəsidir. Şüyüd toxumları bitkinin gövdələrini bitirən "çətirlər" üzərində yerləşir. Toxumlar yastı, oval, qəhvəyi-boz rəngli, ədviyyatlı dadı olan və ətirlidir.
Şüyüd toxumlarının ən məşhur

xüsusiyyəti mədə-bağırsaq traktında qaz əmələ gəlməsini azaltmaq üçün şüyüd suyunun hazırlanmasında istifadə olunur. Hər bir ana körpənin həyatının ilk aylarında, onun köpünün qarşısını almaq üçün bu şüyüd suyundan istifadə etmişdir. Həmçinin şüyüd toxumu yüngül ayaq işlədici, laktoqonik, bəlğəmgətirici, iltihabəleyhinə və sakitləşdirici bir vasitə kimi də tövsiyə olunur.


Şüyüd toxumunun tərkibi:

Şüyüd toxumlarının kimyəvi tərkibinə aşağıdakılar daxildir: karotin, rutin, A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E və PP vitaminləri, həmçinin kalium, kalsium, maqnezium, sink, selenium, mis və manqan, dəmir, kükürd, fosfor və natrium. Həmçinin, toxumlar fitonsidlərlə zəngindir, ona görə də konservant kimi istifadə olunur.

Kalori (kkal): 305

Zülal (qr): 16.0

Yağlar (qr): 14.5

Karbohidratlar (qr): 55.1

 

 

Teqlər: bəlğəm, köp, urək, urəkdamar, yuxu, yuxuvitamin, iltihab

Şərh yaz


  • Darçın bitkisi
    Darçın bitkisi
  • Kətan toxumu
    Kətan toxumu
  • Zəncəfil bitkisi
    Zəncəfil bitkisi
  • Qaraçörək otu
    Qarazirə otu
  • Çia toxumu
    Çia toxumu
  • Sarıkök bitkisi
    Sarıkök bitkisi
  • Ud Hindi bitkisi
    Ud Hindi bitkisi
  • Şüyüd toxumu
    Şüyüd toxumu
  • Hil
    Hil
  • Mahlep
    Mahlep

Hesabınıza daxil olun