Darçın və faydaları

Darçın darçın cinsinə aid həmişəyaşıl ağacların qabığıdır, əsasən ədviyyat kimi istifadə olunur. Darçın haqqında ilk qeyd 2-ci əsrə aiddir. Eramızdan əvvəl, qədim Çində ədviyyat sözün əsl mənasında "qızıla dəyərində" olanda, dərin hörmət əlaməti olaraq imperatorun hörmətli qonaqlarına hədiyyə olaraq təqdim edilirdi. Darçın ağaclarının vətəni Asiyanın tropik iqlimi, ən böyük plantasiyaları Şri-Lankadadır. Darçının südlü şokolad rəngi, şirin-ədviyyatlı dadı və ətri

var. Darçın antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik efir yağlarını ehtiva edir və soyuqdəymə və istiləşmə üçün dərmanların tərkib hissəsi kimi istifadə olunur. Darçın yemək qanda şəkərin səviyyəsini aşağı salır və orqanizmdə insulin aktivliyini artırır. Darçının tırkibində olan manqan, kalsiumun sorulması üçün lazımdır, ona görə də darçının osteoporoza qarşı profilaktik vasitə kimi istifadə edilməsi tövsiyə olunur. Darçın, zəncəfil, bal və limon əsasında hazırlanmış isti içki soyuqdəymələrin kəskinləşməsi zamanı bədənin qoruyucu xüsusiyyətlərini artırır. Darçın həzm proseslərini stimullaşdırır, bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır.

Darçın immunitet sistemini gücləndirir, iltihabəleyhinə və hemostatik xüsusiyyətlərə malikdir, yaddaşı yaxşılaşdırır və Alzheimer xəstəliyi ilə mübarizə aparmağa kömək edir. Həmçinin, ədviyyat ürək-damar sisteminin işinə müsbət təsir göstərir: LDL xolesterinin (aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər) və trigliseridlərin səviyyəsini aşağı salır, eyni zamanda "yaxşı" HDL xolesterini (yüksək sıxlıqlı lipoproteinlər) sabit saxlayır; qanı durulayır və təzyiqi aşağı salır.Darçın antiviral və antibakterial agent kimi təsirlidir. Bundan əlavə, ədviyyat konsentrasiyanı artırır və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, həkim vurğulayıb. Amerikalı nevroloqların araşdırmasına görə, darçın öyrənmə qabiliyyətini artıra bilər və Parkinson xəstəliyində də təsirli ola bilər. Bundan əlavə, darçın kolon xərçəngindən qoruyur. Qanda şəkərin miqdarını normada saxlayır.


 
Darçın növlərinə görə fərqlənir:

Seylon darçını - ən yüksək keyfiyyət sayılır, qabığın yalnız daxili təbəqəsi istifadə olunur, darçın çubuqları nazikdir, asanlıqla qırılır və ən ətirli aromaya malikdir;
Çin darçını - sadə, ətirli darçın və ya kassiya adlanır, qabığı bütün təbəqələrindən ibarətdir, çubuqlar adətən hər iki tərəfə bükülür, sərt, qırmızı-qəhvəyi rəngdə, ədviyyatlı ətirli və bir qədər kəskin dadlıdır.
Hind darçını - taxta darçın kimi tanınır, 3 mm qalınlığa, kələ-kötür səthə və qeyri-bərabər qəhvəyi rəngə malikdir.

 


Darçının xüxusiyyətləri

Kalori (kkal): 261

Zülal (qr): 3.9

Yağlar (qr): 3.2

Karbohidratlar (qr): 79.8

Teqlər: Şəkərli diabet, Darçın, Şəkərli diabet, kolon xərçəngi, xolsterin

Şərh yaz


  • Darçın bitkisi
    Darçın bitkisi
  • Kətan toxumu
    Kətan toxumu
  • Zəncəfil bitkisi
    Zəncəfil bitkisi
  • Qaraçörək otu
    Qarazirə otu
  • Çia toxumu
    Çia toxumu
  • Sarıkök bitkisi
    Sarıkök bitkisi
  • Ud Hindi bitkisi
    Ud Hindi bitkisi
  • Şüyüd toxumu
    Şüyüd toxumu
  • Hil
    Hil
  • Mahlep
    Mahlep

Hesabınıza daxil olun