Çia toxumunun faydaları
Çia toxumları daha çox Meksika və Guatemalada əkilir. Latıncası Salvia hispanica olan chia toxumlarının faydaları arasında zəifləməyə olan təsiri, həzm sistemini rahatlaması və sümükləri gücləndirməsi sayıla bilər. Eyni zamanda bir çox vitamin və mineral ehtiva etməsi səbəbiylə də chia toxumları olduqca faydalıdır. Cənub Amerikalıların da tez-tez qəbul etdiyi bu bitki əslində bir çöl bitkisidir.
Ud Hindi və möcüzələri
"Ən yaxşı müalicə yolu qan aldırmaqla və ud hindidən istifadə etməklə olur" bu hədis Həzrət Peyğəmbərimiz Məhəmməd (s) hədislərindəndir. Bunun kimi başqa hədis və rəvayətlərdə Ud-hindinin möcüzələrindən çox danışılıb. Ud hindinin 20 yə yaxın növünün olduğunu bildirmişlər bu növlərdən yalnız biri okeanda digər qisimləri isə quruda yetişir.
Kətan toxumu (zəyərək)
Dünyada ilk dəfə kətan toxumunun (zəyərək) şəfalı xüsusiyyətlərini, mədə xəstəliklərinə kömək edən toxumun həliminin reseptini, dünyaya izah edən Hippokrat olubdur. Elə zamanımızda da, kətan toxumu qəbzliyə qarşı, bədəni təmizləyən və bakterisid xüsusiyyətlərinə görə xalq təbabətində istifadə edilir. Kətan toxumu Omega 3 və Omega 6 yağ turşuları ilə zəngindir.
Şüyüd toxumu
Şüyüd ədviyyatlı bir otdur, göyərtisi parlaq şirəli rəngə və təzə dada malikdir. Bu, ənənəvi ədviyyat salatların və bir çox soyuq qəlyanaltıların tərkib hissəsidir. Şüyüd toxumları bitkinin gövdələrini bitirən "çətirlər" üzərində yerləşir. Toxumlar yastı, oval, qəhvəyi-boz rəngli, ədviyyatlı dadı olan və ətirlidir.
Şüyüd toxumlarının ən məşhur